duminică, 30 septembrie 2007

Saraca noastra mândrie!

Fara îndoiala jocul cu Noua Zeelanda a fost altceva, altceva decât aparitiile anterioare, fapt pentru care fara retinere ma alatur apreciatorilor acestei evolutii curajoase, cu angajare plenara a tuturor jucatorilor. Ma bucur mult ca echipa noastre n-a ratat aceasta ultima ocazie pentru a dovedi si la aceasta CM valente de buna echipa. Ma refer la momentele de bun angajament desfasurat în câteva atacuri prelungite ce au demonstrat posibilitati fizice, dar si tehnice, terminate cu puncte (în aceasta companie foarte pretioase), sau alte câteva oprite în extremis de adversar în apropierea terenului de tinta. Aceasta rascolire de orgoliu, printr-un joc viguros, era de fapt ce se vroia de la reprezentativa noastra si, sunt sigur, toti am gândit: daca am fi jucat asa în celelalte jocuri, altul era bilantul nostru la întrecerea mondiala. Fara îndoiala a contribuit la starea de satisfactie, într-un fel, înfruntarea acestui valoros adversar ce se detaseaza prin traditie si bogatia umana si materiala ce o dedica rugbyului, de noi, cu o arie tot mai mica si saraca în valori.
Din pacate diferenta de 77 puncte, zburdarea adversarilor adeseori prin apararea noastra, impresia de prada usoara la îndemâna unor „nazdravani” veniti parca din alta lume, ne-a pus la locul nostru umil, si la acest festin al rugbyului mondial. Pe de alta parte a contribuit, fara discutie, în mare masura si pregatirea facuta parca intentionat anapoda, ca sa nu mai vorbim de asistenta tehnica, lipsita de vlaga si inspiratie, în competitie.
Amintesc doar în treacat câteva aspecte din acest joc, astfel:
- Echipa noastra a intrat în jocul cu All Black’s, cu toata atitudinea pozitiva a jucatorilor, destul de departe de o stare de start optima pentru marea batalie (vezi eseul primit în prima faza). Cu siguranta, ca si în celelalte jocuri, concentrarea si disponibilizarea maxima a jucatorilor a fost ratata de antrenori pe parcursul reprizei de montare psihica si a încalzirii.
- Schimbarea timpurie a unor jucatori de buna anvergura în joc si tonici la acel moment, care dadeau si consistenta jocului nostru, a contribuit, consider eu, la dilatarea rezultatului care pe undeva a nedreptatit efortul jucatorilor de a se prezenta la adevarata lor valoare.
- In fine s-a vazut clar, în manifestarea generala a echipei la efortul de joc, scaparea de consecintele fiziologice ale ilogicului program de pregatire la altitudine, ce a grevat atât forma sportiva a jucatorilor în confruntarile anterioare; acest program, facut în detrimentul unei serioase pregatiri specifice, a si facut sa abunde în jocurile respective greselile de tehnica elementara.
Daca cineva le-a reprosat jucatorilor pe parcursul turneului ca n-au format o echipa în adevaratul sens al cuvântului, îi asigur ca nu a fost vina lor, mai ales când pe lânga nationala au „forfotit” atâtia specialisti de paraca erau la o întâlnire româno-franceza de . . . incompetenta.
.
Adresez calde felicitari internationalilor nostri pentru sârguinta lor în jocul cu o super echipa.
Vasile Constantin-Mao
PS - Folosesc prilejul pentru a solicita o analiza complexa si profunda a participarii la aceasta editie a CM, cu masuri clare orientate pe redirectionarea întregii activitati de formare si instruire a echipelor noastre.

Niciun comentariu: