sâmbătă, 28 iulie 2007

Pregatirea Cupei Mondiale !

In ultima interventie pe acest site (745 din 25/07 a.c.) am comentat sumar finalul pregatirilor reprezentativei noastre pentru cupa mondiala, respectiv stagiul montan din perioada 31 august - 5 septembrie. Reamintesc, în repetate rânduri (26/06; 28/06; 13/07; 18/07; 19/07 a.c.), în valorosul nostru site www.rugby.ro, a aparut stirea cu toate etapele pregatirii incluzând si specificarea la cea de a 5ª: Bagneres de Bigorre - la altitudinea de 1800 m . Stirea a fost difuzata si de alte publicatii (vezi www.prosport. ro).
Ma „impacientase” organizarea acestui stagiu montan la o data asa apropiata de debutul în marea competitie, jocul cu Italia din 12.septembrie. Si asta, spuneam, pentru fenomenele de adaptare destul de ample la care este supus organismul în efort intens prin trecerea de la ses la altitudine si invers, cum si prioritatea pentru antrenamentul cu mijloace specifice pentru care, mai mult ca sigur, statiunea montana respectiva trebuie ca are un teren adecvat, cu buturi si toate cele.
Ieri a aparut clarificarea: de fapt la Bagneres de Bigorre altitudinea este doar la 600 m , iar stagiul precedent, din perioada 20-31 august organizat la Mongie , se desfasoara la altitudinea de 1800 m .
Este clar, cu precizarile recente datele se schimba oarecum, dar eu îmi mentin parte din opinia exprimata.
Apoi, din acel program, difuzat în repetate rânduri, nu se afla nimic despre saptamâna dinaintea debutului Ma gândesc ca, normal, toate aceste ambiguitati ar putea fi ceva secrete pentru adversari si lumea din afara cercului intim al reprezentativei.
Vorbind despre programul de pregatire al unei reprezentative, de detaliile la „milimetru” ale acestuia, am fost întodeuna impresionat de sârguinta si organizarea managerilor marilor echipe în desfasurarea pregatirilor, a competitiilor sau a turneelor acestora, în care absolut orice amanut este tratat la perfectiune.
Imi închipui ca asa este si la noi, cu toate ca îmi reamintesc cum la editia trecuta a CM am fost complet surprins de antrenamentul improvizat dinaintea jocului cu Namiba, facut ad-hoc . . . pe plaja ! Daca va mai reamintiti, repriza a doua pierduta la africani, cu siguranta, putea sa aibe o legatura cu inspiratia ne la locul ei si riscanta a antrenorului. Chiar daca acesta a vizat un antrenament de deconectare si capacitare într-un cadru special, cu un mijloc de angrenare diferit !
Va doresc tuturor o vara mai racoroasa în continuare, iar reprezentativei noastre mult spor si daruire în pregatire.
Vasile Constantin-Mao

Niciun comentariu: