luni, 27 noiembrie 2006

O conversatie si ceva precizari

Am reusit sa discut, prin telefon, ceva despre copii si juniori cu un coleg antrenor, angrenat serios în activitate si chiar la nivel înalt. Discutia, bine venita si încurajatore pentru efortul si perseverenta pe care de câtva timp le dedic pentru un proiect de dezvoltare a activitatii de copii si juniori, a reliefat doua chestiuni, astfel:
1. Se impune o dirijare coordonata central a întregii miscari de copii si juniori, lasata din todeauna la discretia sau initiativa cluburilor. Creiarea unui cadru stimulativ si obligatoriu, din punct de vedere organizatoric si metodologic, ar putea mobiliza factorii rugbystici din înterg teritoriu.
Amicul, mi-a cerut sa-i precizez cum vad eu concret activitatea de crestere a numarului de echipe si implicit de sportivi. Iata, fara a cunoaste amanunte de activitate, am ales spre exemplificare situatia Universitatii Cluj, evaluata, dupa mine, grupare de gradul I (foarte bune conditii materiale si de instruire), ce probabil momentan este prinsa într-o combinatie de tutelare a Clubului Scolar din localitate. Ei bine, în editia viitoare de campionat national, 2007/08, fara combinatia respectiva, dupa propunerea de proiect, va fi obligata sa prezinte 2 echipe de juniori (recomandabil J3 si J4, cu un numar de 40 sportivi) si doua echipe de copii (cu un efectiv de 25 sportivi), urmând ca în editia competitionala urmatoare efectivul sa creasca cu 1-2 echipe la fiecare categorie, pâna la completarea esaloanelor conform programarii centrale.
In acelas timp, Clubul Sportiv Scolar --- Cluj, evaluat grupare de gradul 2 (fara baza sportiva proprie etc.) va trebui sa prezinte în competitie, în plus de ce are acum, o echipa de juniori (si daca a avut o grupa închegata de J3 aceasta va fi obligatoriu de J2), plus o echipa de copii (presupunând ca ar avea acum esalonul complet noile echipe ar trebui sa dubleze la categoriile inferioare, adica sa aibe doua echipe de J4 etc.).
Aceiasi situatie s-ar putea adapta si la Baia Mare, ca si la Arad etc.
Imi permit sa continui cu particularizarea actiunii la Cluj , astfel: Responsabil de dezvoltare, dupa mine, poate fi Petrica Motrescu, capacitate notorie, capabil sa mobilizeze factorii locali, sportivi si civici, pentru îndeplinirea programului. Dupa disponibilitati, un suport moral serios cu siguranta ca va fi si din partea lui Mircea Rusu. Vor divulga si vor mobiliza gruparile pentru sustinerea ampla a celor doua campanii din primavara urmatoare, vor mijloci cu diplomatie patrunderea rugbyului în scolile ce au fost nominalizate de cluburi ca acesibile.
In plus, Universitatea în virtutea obligatiei ca din editia 2008/2009 sa prezinte echipa de tineret în competitia nationala, va lua masurile în consecinta.
Si asta nu va fi decât un imbold benific pentru rugbyului local si cel national.

2. Cine se va „bate” pentru ca acest proiect sa fie sustinut în biroul federal, ca acesta sa fie statuat ca obiectiv prioritar? Acest statut, fara îndoiala, ar modifica situatia benevola de acum, determinând prin exigente cadrul organizatoric si metodologic în care se va desfasura activitatea.
A fost o întrebare a ce a ridicat amicul (!).
Eu nu mai raspund aici. Si asta pentru ca toata lumea ar trebui sa fie convinsa de necesitatea unei campanii dirijate a problemei dezvoltarii perspectivei rugbyului nostru.

Daca problema actionarii gruparilor în sensul de amplificare a activitatii de copii si juniori nu este deloc usoara, fiind si multe dificultati de ordin material, fara îndoiala si mai dificila este complexitatea procesului ce trebuie elaborat si implementat de activul frr. Reamintesc în mare acesta ampla operatie se refera la evaluarea reala a posibilitatilor gruparilor în sustinerea proiectului; la creiarea indrumatorului organizatoric si metodologic pentru desfasurarea actiunilor; la mobilizarea tuturor unitatilor din teritoriu.

Timpul de 4 luni pâna la debutul campaniilor de atragere a viitorilor jucatori/aprilie 2007 („un jucator tânar pentru rugbyul nostru” si „rugbyul în scoala - mijloc de educatie si divertisment” ) este foarte scurt, pentru a tergiversa lucrarile si, în acelas timp, suficient de lung, pentru a pregati convenabil actiunile.

Cred, draga amice, ca am lamurit mai bine chestiunile decât am facut-o în convorbirea noastra precipitata.

Cu tot gândul bun pentru rugbyul nostru,
Vasile Constantin-Mao


PS. Pentru Marian Burlacu
Ieri , când am fost si putin trist (pe ralatia rugby, bineînteles), mi-ai facut o mare placere, pentru care îti multumesc mult. In primul rând mi-ai amintit de persoane dragi, Doamna Rugby si Titi Udrea. Amintirea Marianei (Dumnezeu sa o odihneasca în pace) mi-e bine venita acum când se vorbeste ca antrenorii sunt tot mai putin dedicati în aspra batalie ce trebuie sa o duca, zi de zi, profesional. Si Mariana a fost un om exemplar, a fost teribila.
In al doiea rând, mi-ai amintit de niste rezultate ale CSS Locomotiva si tin sa corectez: din cele 11 titluri obtinute în primii 15 ani de activitate cât m-am ocupat de clubul ce l-am înfiintat, numai 8 au fost consecutive (1977-1984), între celelalte s-au intercalat CSS 2 Constanta (3 ori) si CSS Steaua (1); pe lânga titlurile de campioni, remarcabile au fost si cele 4 de vicecampioni obtinute în aceias perioada.

Niciun comentariu: